jueves, 14 de noviembre de 2013

Colesterol i Triglicèrids alts.....Què podem fer???

http://masdeciencias.blogspot.com/2012/10/importantisimo-descubrimiento-sobre-el.html
Què és el colesterol?
El colesterol és una substància grassa (un lípid) present en totes les cèl·lules de l'organisme. El fetge elabora tot el colesterol que l'organisme necessita per formar les membranes cel·lulars i produir certes hormones. Quan mengem aliments d'origen animal, tal com carn, ous i productes lactis, introduïm colesterol addicional en l'organisme. Encara que sovint atribuïm l'elevació del colesterol en sang al colesterol que contenen els aliments que mengem, la causa principal d'aquest augment és, en realitat, el greix saturat. La matèria grassa dels lactis, el greix de la carn vermella i els olis tropicals tals com l'oli de coco són alguns aliments rics en greix saturat.


Hi ha bàsicament dos tipus de colesterol:

La sang porta el colesterol a les cèl·lules en partícules transportadores especials anomenades «lipoproteïnes». Dues de les lipoproteïnes més importants són la lipoproteïna de baixa densitat (LDL) i la lipoproteïna d'alta densitat (HDL).
  • El colesterol LDL: conegut com a colesterol dolent, en concentracions elevades s'associa directament a un major risc de malaltia cardiovascular. El colesterol LDL es diposita en les parets arterials, causant la formació d'una substància dura i gruixuda anomenada placa d'ateroma. Amb el pas del temps aquestes plaques de colesterol fan que les parets de les artèries  s'engrosseixin i s'estrenyin, donant lloc a l'anomenada aterosclerosi.
  • El colesterol HDL: anomenat també colesterol bo, prevé l'aterosclerosi en ser capaç d'extreure el colesterol de les parets arterials i l'elimina a través del fetge.
 Algunes causes del colesterol són:
  •   Una alimentació poc saludable: Si seguim una alimentació poc saludable, rica en greixos saturats, els nivells de colesterol dolent s'incrementen considerablement en l'organisme. Una mala alimentació és, de fet, una de les principals causes del colesterol alt. Per això, no hem d'abusar del consum de carn de res o carn de porc, embotits, mantega, ous, llet sencera, les patates fregides, les galetes salades i aliments processats, per exemple, que contenen gran quantitat de greixos saturats.  
  • Obesitat: L'excés de pes és un altre dels factors de risc del colesterol alt , ja que augmenten els triglicèrids però disminueix el HDL, que és colesterol bo . De totes maneres, això no vol dir que persones de pes estable o primes no puguin tenir colesterol alt. 
  • Poca activitat física: L'activitat física és molt important per prevenir el colesterol dolent en l'organisme, ja que quan no ens exercitem , s'acumula colesterol dolent i disminueix el colesterol bo . Què esperes per aixecar-te del sofà , apagar el televisor i sortir a caminar a l'aire lliure? Amb activitat física, a més , estaràs prevenint també un altre dels factors de risc; l'obesita . 
  • Edat i gènere: Quan complim els 20 anys , els nivells de colesterol creixen en l'organisme de forma natural . I mentre en els homes s'estabilitzen en arribar als 50 anys , les dones mantenen naturalment el colesterol baix fins a la menopausa , moment en què el colesterol arriba al grau dels homes. 
  • La teva salut general: Si som persones que gaudim d'una bona salut a nivell general estarem més protegits contra l'excés de colesterol dolent . Per això és important anar al metge per realitzar un examen anual .Certes malaltie , com la diabetis i l'hipotiroïdisme, poden causar un increment en els nivells de colesterol. 
  • Fumar: Aquest sí que és un mal hàbit per a la salut. Posa en perill el cor, el teu sistema cardiovascular i redueix el colesterol bo de  l'organisme (a més de molts altres perjudicis, és clar ), el que augmenta les possibilitats de patir colesterol dolent.  
  • Historial familiar: Una altra causa del colesterol alt és l'herència ; si els teus pares tenen colesterol alt , és possible que tu també puguis tenir. Tenir un historial familiar amb casos de colesterol és un factor de risc que no podem controlar, per això ho hem de prendre com a advertència per cuidar  la nostra alimentació i realitzar activitat física. 

Que són els Triglicèrids?

Els triglicèrids són un tipus de greix que circula pel torrent sanguini i està present en el teixit adipós. Poden procedir dels aliments que prenem o poden ser produïts per l'organismeEl cos humà utilitza els triglicèrids per emmagatzemar energia i com a combustible per als músculs. Però un excés d'aquest tipus de lípid en la sang augmenta el risc de patir una malaltia del cor. Igual que el colesterol, són transportats a les cèl·lules de l'organisme per les lipoproteïnes de la sang.

Algunes causes dels triglicèrids elevats son:
  • L'excés de calories, els sucres i l'alcohol augmenten el nivell de triglicèrids en sang.
  • Algunes malalties com la insuficiència renal, l'hipotiroïdisme, la hipertensió, la pancreatitis, malalties cròniques del fetge i la circulació o l'alcoholisme poden augmentar les concentracions de triglicèrids en sang.
És freqüent que les persones que tenen els triglicèrids alts tinguin també els nivells de colesterol elevats. Aquest factor augmenta les possibilitats de patir una malaltia coronària.

Què podem fer per aconseguir nivells adequats de HDL i disminuir el colesterol associat a LDL? 

  • És important mantenir hàbits sans i una alimentació adequada lliure de greixos saturats,
  • Disminuir la ingesta d'alcohol i tabac, 
  • Evitar l'excés de pes,
  • Fer exercici físic, 
  • Augmentar les fruites i verdures, hortalisses, cereals integrals, llegums, peix blau, fruits secs i oli d'oliva verge, substituir lactis sencers per desnatats, consumir carns magres ( pollastre , conill ) sense pell
  • Evitar els embotits, rovells d'ou, fregits i brioixeria i alimentació industrial. 
  • És recomanable utilitzar mètodes de cuinat amb poc greix , que mantinguin les propietats dels aliments: rostits, planxa, graella, cocció al vapor .


Però quan la situació se'ns complica
podem utilitzar diversos remeis que la medicina integrativa posa al nostre abast, que són útils no només per permetre disminuir els nivells de colesterol no desitjat, sinó també perquè eviten efectes indesitjats dels fàrmacs més usats per al tractament de hipercolesterolèmies (que a llarg termini provoquen dany hepàtic i pèrdua de massa muscular):
  • All: a causa de la aliïna i els seus metabòlits, l'all presenta un efecte lleugerament hipolipemiant (posseeix acció reguladora tant de triglicèrids com de colesterol en sang ) , disminueix l'agregació plaquetària i augmenta l'activitat fibrinolítica .
  • Carxofa: el seu extracte inhibeix de forma directa l' hidroximetil-glutarilcoenzima A- reductasa (HMGCoAreductasa ). S'ha comprovat que l'activitat és deguda al cinaratriósido i, sobretot, al seu Genina luteolina . A més, augmenta l'eliminació de bilis, que té un efecte coadjuvant , facilitant el drenatge del colesterol.
  • Llevat d'Arròs Vermell: disminueix la formació de colesterol endogen. Conté diversos compostos que, en conjunt, es coneixen com monacolinas , que ajuden a inhibir la síntesi del colesterol. Encara que també ens podem trobar esterols, àcids grassos no saturats i isoflavones, que també contribuirien a reduir els nivells de colesterol . Una d'aquestes, la " monacolina K " és un potent inhibidor de la HMGCoA reductasa ( 3- hifroxi -3 - metilglutarylcoenzima A reductasa ), enzim hepàtic clau en la síntesi de colesterol. Sense aquest enzim , tota la seqüència de síntesi del colesterol es bloquejaria . No s'ha de simultaniejar seu ús amb fàrmacs contra el colesterol.
  • Els antioxidants són elements fonamentals per evitar l'oxidació del colesterol ( i altres greixos ) i la seva acumulació en les parets arterials . Hi ha gran quantitat de plantes que presenten efectes antioxidants , que poden ser utilitzades en el tractament de hipercolesterolèmies: Goji: a més de ser un potent antioxidant , posseeix Beta - sitosterol , esterols vegetal antiinflamatori , que disminueix els nivells de colesterol associat a LDL. Mangostino: potent antioxidant que disminueix la capacitat d'oxidació del colesterol i la seva capacitat d'adhesió , evitant la formació de placa d'ateroma.Te verd: la seva potent acció antioxidant el converteix en un vehicle fonamental per fer infusions amb altres plantes, com el tamarinde, boldo i dent de lleó, que faciliten el drenatge hepàtic i l'eliminació dels excessos de colesterol. Resveratrol: producte trobat en plantes ( Polygonum ) i en fruits ( pell del raïm negre ) , que presenta un potent efecte antioxidant i protector cardiovascular, en evitar la creació de la placa d'ateroma, per l'oxidació dels grups hidroxils associats al colesterol unit a proteïnes LDL .
  • També és important no oblidar un grup de greixos " saludables", que serveixen per mantenir a ratlla els nivells elevats de colesterol en sang. És el cas de l'àcid linoleic , àcid oleic , àcids grassos de la sèrie omega 3 i la lecitina de soja. Totes elles importants hipocolesterolemiants.


Cholkur d'Herbofarm és un suplement especialment formulat per aportar ingredients que tenen la capacitat de reduir el colesterol LDL i afavorir el HDL.


ERGY 3 és una associació original d'olis d'anxoves i sardines salvatges, molt riques en àcids grassos essencials (EPA i DHA).

Naturcitina - Lecitina de soja granulada de ràpida absorció i gran valor energètic. Posseeix un elevat contingut en fosfolípids (98% dels lípids totals) dels quals el majoritari és la fosfatidilcolina, i exerceix un efecte favorable sobre la disminució del risc d'altes taxes de lípids en sang, sobre el metabolisme del colesterol i sobre la funció mental i la memòria; pel que la seva utilització juntament amb una dieta equilibrada és molt aconsellable per a diferents grups humans de qualsevol edat (estudiants, executius, tercera edat, esportistes, etc).

Més informació: 

 http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/cholesterol.html
 http://vivirsalud.imujer.com/4059/las-causas-del-colesterol-alto
 http://salud.medicinatv.com/especiales/muestra.asp?ide=23&idp=3
http://www.lineaysalud.com/ique-es/202-el-colesterol.html
http://enfermedadescorazon.about.com/od/factores-de-riesgo/a/Que-Son-Los-Trigliceridos.htm
http://www.miherbolario.com/articulos/salud/76/colesterol-soluciones-naturales

Aquesta nota és de caràcter informatiu, consulteu sempre amb un professional de la salut

No hay comentarios:

Publicar un comentario