martes, 30 de octubre de 2012

NO PUC DORMIR!!! ..... Combat l'insomni amb teràpies i plantes naturals


L'insomni és una incapacitat crònica de dormir, que acostuma a aparèixer com a símptoma de malaltia o estats alterats d'ànim. Pot suposar dificultat per conciliar el son, despertar-se sovint durant la nits de forma repetida o incapacitat de romandre adormit durant períodes perllongats.
L'insomni té conseqüències físiques i psicològiques, com ara fatiga diürna, manca de concentració, risc de patir depressió, més propensió als accidents, menys defenses davant malalties, irritabilitat i pèrdua de memòria temporal.

Causes i solucions de l'insomni
Les causes de l'insomni són variades. En un primer grup estan els factos físics, com la ingesta d'estimulats (cafeïna, alcohol, etc. ), presa de drogues o medicaments o dolor. En un segon grup apareixen causes psicològiques, com l'ansietat, les preocupacions o l'estrès, que no deixen descansar el cervell. Per últim es poden agrupar els trastorns específics del son i malalties mentals.
Alguns hàbits que ajuden a dormir millor  són:
  • No prendre estimulants (cafè, xocolata, te).
  • No prendre alcohol (tot i que pot ser un inductor del son, provoca seguidament insomni).
  • Evitar una activitat intensa o un sopar massa abundant abans d'anar a dormir. Però una activitat física moderada durant el dia facilita el son.
  • Procurar dormir en el mateix lloc, amb poca llum i soroll.
  • No suplir la manca de son nocturna amb migdiades.
  • Practicar tècniques de relaxació.
  • Abans d'anar a dormir fer una activitat que no requereixi massa esforç físic o mental. És bo fer una mateixa rutina abans d'anar a dormir.
  • Anar a dormir, només quan es tingui son.
  • Utilitzar el mateix lloc per dormir
També  hi ha preparats de plantes medicinals que t'ajudaran a conseguir un somni profund sense efectes secundaris. Algunes plantes son:
Ús Intern
  • Valeriana: (Valeriana officinalis) Té propietats hipnòtiques, afavorint el somni. (Infusió d'una cullerada d'arrel abans d'anar a dormir) (Prendre càpsules de planta seca d'acord al prospecte)
  • Enciam: (Lactuca sativa) L'enciam té un efecte tranquil · litzant. Ajuda a calmar els nervis, controlar les palpitacions ia dormir millor per les nits, evitant l'insomni. (Prendre una bona amanida d'enciam, amb oli d'oliva abans d'anar a dormir. Aquesta propietat s'incrementa si fem una decocció al 50% de fulles d'enciam i ens prenem un parell de gots al dia, pels matins i abans d'anar a dormir ) Els components que li atorguen aquesta propietat són la lactucina, un dels principals components del suc de l'enciam.
Càpsules a base d'extractes estandarditzats de plantes medicinals, que al costat del Seleni, el magnesi i les vitamines del grup B, ajuden a un relax natural i a un descans eficaç.

  • Flor de la passió o pasionaria (Passiflora caeurulea) Especialment interessant quan la situació de desassossec no ens deixa agafar el son i patim d'insomni. Es pot utilitzar també amb els nens o amb la gent gran, fins i tot amb tractaments prolongats, la qual cosa els permetrà descansar millor a la nit. Molt aprofitable per ajudar a aquelles persones que estan seguint un tractament contra la depressió o que tenen tendència a mostrar tristos, en situacions com la recent perduda d'una ocupació, la mort d'alguna persona estimada, els problemes nerviosos relacionats amb la menopausa. També molt útil per calmar els nervis en aquelles situacions en què les exigències del treball ens obliguen a enfrontar-nos a una situació estressant: exposicions davant del públic, exàmens, etc. (Infusió d'un parell de cullerades de la planta seca per mig litre d'aigua. Beure un parell de tasses petites al dia)
  • Melissa (Melissa officinalis) A més de tranquil·litzant dels nervis, la tarongina o melissa té propietats lleugerament narcòtiques. Tot això resulta interessant quan es té dificultats per dormir. (Infusió d'una cullerada per got d'aigua durant 15 minuts. Un got mitja hora abans d'anar-se'n al llit) (Posar tres gotes d'essència en un terròs de sucre i prendre mitja hora abans d'anar a dormir)
  • Llúpol (Humulus lupulus) Constitueix un bon sedant per als nervis. (Infusió d'una culleradeta de flors seques per got d'aigua)
  • Llimoner (Citrus limonum) El suc d'una llimona combinat amb un parell de cullerades de mel barrejats en aigua tèbia abans d'anar-se'n al llit ajuda a agafar el son.
  • Menta (Mentha piperita) La menta piperita s'utilitza per calmar les palpitacions cardíaques es pot beure aigua calenta amb unes gotes de la seva essència. (No és massa habitual, però, es pot trobar essències d'aquesta varietat de menta a les farmàcies o herbolaris.) Es pot utilitzar de la mateixa manera per pal.liar els efectes psicosomàtics de la depressió o per agafar el son.

Somnidor és un suplement nutricional a base de concentrat d'arròs fermentat, Extractes de Valeriana officinalis L, Passiflora incarnata L. i Concentrat de lleguminoses, d'ajuda en trastorns del son.


Ús Extern
  • Sàlvia: (Salvia officinalis) Afegir a l'aigua del bany la Infusió de 3 cullerades de planta seca en un litre d'aigua. Prendre un bany durant 15 o 20 minuts
  • Farigola: (Malus domestica) És un relaxant i somnífer molt suau. En situacions de cansament o pesadesa general es pot aplicar un bany relaxant afegint a l'aigua de la banyera una bona porció d'infusió de flors de farigola. 

La pràctica de teràpies alternatives com Reiki, Shiatsu, Tuina, Reflexologia ...... també ajuden a combatre l'insomni i aporten benestar.
Depenent del tipus i l'origen de l'insomni, s'aconsella un tractament o un altre. En tot cas, és recomanable visitar un especialista quan l'insomni dura més de cinc setmanes.

Llegir més: