sábado, 3 de noviembre de 2012

ALLIBERA L'ESTRÈS AMB AROMATERÀPIA


Estrès (de l'anglès stress, 'tensió') és una reacció fisiològica de l'organisme en què entren en joc diversos mecanismes de defensa per afrontar una situació que es percep com amenaçant o de demanda incrementada.

L'estrès és una resposta natural i necessària per a la supervivència, tot i això avui en dia es confon amb una patologia. Aquesta confusió és perquè aquest mecanisme de defensa pot acabar, sota determinades circumstàncies freqüents en certs modes de vida, desencadenant problemes greus de salut.

Llegir més: http://es.wikipedia.org/wiki/Estr%C3%A9s


L'aromateràpia (del grec aroma, 'aroma' i therapeia, 'atenció', 'curació') és una branca particular de l' herbolària, que utilitza olis vegetals concentrats anomenats olis essencials per millorar la salut física, mental o ambdues. A diferència de les plantes utilitzades en herbolària, els olis essencials no s'ingereixen sinó que s'inhalen o apliquen en la pell. Es tracta d'una terapèutica molt usada en el passat i present.





Llegir més: http://es.wikipedia.org/wiki/Aromaterapia

COM FUNCIONA L'AROMATERÀPIA


El sistema nerviós i l'aparell respiratori estan íntimament connectats. Les neurones olfactòries, que són cèl·lules del cervell, estan gairebé exposades a l'exterior a través de la mucosa respiratòria en la cavitat nasal.

Quan una molècula aromàtica arriba a la càmera nasal, és atrapada pel moc i desencadena una sèrie d'estímuls que impactaran al cervell a la regió coneguda com Hipotàlem. L'hipotàlem és el lloc del cervell on s'encentran els recursos necessaris per realitzar la identificació d'olor.

Però també és el lloc on es troben regulades moltes de les funcions que tenen a veure amb la regulació de funcions vitals com la freqüència respiratòria, la temperatura corporal, la gana, la libido, i un llarg etc.

És així que mentre tractem d'identificar una olor, al cervell s'estan posant, al mateix temps, en marxa altres funcions que actuaran sobre el nostre organisme (relaxar o activar, activar el nostre sistema limfàtic o immunològic, etc.)

Si tornem a l'exemple de la rosa, a més de saber que es tracta de l'olor d'una rosa, podem immediatament evocar records, sensacions, i fins i tot esdeveniments complets: com, quan, on i l'estat emocional d'aquell instant precís.

Llegir més: http://www.enbuenasmanos.com/articulos/muestra.asp?art=1887


ALGUNS OLIS ESSENCIALS PER COMBATRE L'ESTRÈS:

ALFÀBREGA (Ocimum basilicum).S'obté per destil·lació al vapor de la planta en flor. Té un aroma fresc, dolç, especiat i una nota baixa balsàmica. Combina amb els olis essencials de càmfora, bergamota, sàlvia i gerani. És d'utilitat en diversos trastorns digestius, beneficiós com tònic nerviós, alleuja la fatiga mental i confereix a la ment força i claredat.
BERGAMOTA (Citrus aurantium bergamia).S'obté mitjançant la pressió de la pell de fruit gairebé madur. Presenta una aroma fresc, dolç, afruitat i lleugerament especiat. Combina amb els olis essencials de xiprer, gerani, lavanda i llimona. Contribueix al benestar de les persones gràcies a la seva acció estimulant.
LAVANDA (Lavandula officinalis).S'obté per destil·lació al vapor dels brots florals frescos. És l'oli més versàtil de les essències terapèutiques. una aroma dolça i floral herbaci amb una nota baixa balsàmica amaderada. Combina amb els olis cítrics i florals així com amb el cedre, clau, gerani, pi, sàlvia, marduix i patchouli. efecte calmant i desodorant, anticonvulsiu i tònic. Destaca pels seus beneficis relaxants i sobre la pell.
MANDARINA ROJA (Citrus reticulata blanc).L'essència s'obté per extrusió de l'escorça. Combina amb els olis cítrics i amb el clau. Destaca per la seva acció com relaxant nerviós, sedant i per afavorir el son. Ajuda a regenerar les cèl·lules i tonifica la pell. Per això barreja 95 parts d'oli d'ametlles dolces o Jojoba amb cinc parts de mandarina vermella. També es pot provar en banys relaxants; barrejant deu gotes a l'aigua calenta.
YLANG YLANG (Cananga odorata).Aquest oli s'obté per destil·lació al vapor de les flors fresques. una aroma molt dolça, suau, floral balsàmic i una mica especiat. Combina amb els olis essencials de bergamota, gerani i sàlvia. És un oli de grans virtuts relaxants, sobretot en casos d'estrès i molt valorat com afrodisíac.



COM S'UTILITZEN ELS OLIS ESSENCIALS?

MASSATGE
És el més popular i ajuda a l'absorció dels olis a la pell; dilueix l'elecció del oli en un pot d'essències en una dosi recomanada de 6 gotes per cada 10 ml. d'oli base.

BANY
Les essències barrejades amb aigua calenta s'absorbeixen amb gran rapidesa a través dels dilatats porus mentre s'inhalen els seus vapors. És una altra deliciosa manera d'usar els olis essencials. Prepara un bany calent, afegeix 10 gotes d'oli essencial i dispérsalas amb la mà. Després relaxa't al bany almenys 10 minuts per permetre que l'aroma actuï.
 
VAPORITZACIÓ
La vaporització d'olis essencials pot crear diferents ambients refrescants a casa teva. Els cremadors d'oli o els dispersors són ideals per vaporitzar olis essencials, unes gotes d'essència de llimona poden ajudar a mantenir a ratlla als insectes.

 
INHALACIÓ

És un mètode tradicional en l'ús d'olis essencials. Posa un parell de gotes sobre un mocador i inhala l'aroma. També podem afegir unes gotes a un bol d'aigua calenta, cobrir el cap amb una tovallola i respirar durant 5 a 10 minuts.
 
PERFUMAR
Per perfumar una habitació es poden posar unes gotes d'essència a la cera fosa d'una vela. També es poden afegir 2 gotes a una bombeta de la llum. L'ideal és que la bombeta està apagada, i que després afegir les gotes la encenguem.

Llegir més: http://www.marnys.com/aromaterapia_aceites_esenciales_puros/


PRECAUCIONS: embaràs, nens, al·lèrgies, malalties com l'epilèpsia i compte amb alguns que no s'han de posar en contacte directe amb la pell.

Aquesta nota és de caràcter informatiu, consulteu sempre amb un especialista.