martes, 10 de diciembre de 2013

Antioxidants Naturals i les seves propietats



http://blogquieroeco.files.wordpress.com/2013/10/alimentos-antioxidantes-elherbolario-com.jpg

Antioxidants Naturals, presents en la majoria dels aliments vegetals, bloquegen l'efecte perjudicial dels radicals lliures.



 Què són els Radicals Lliures?

El cos humà està compost per àtoms (partícules minúscules) agrupats en estructures anomenades molècules, les quals estan proveïdes d'electrons (elements amb càrrega negativa) alineats en parells. Ara bé, quan aquestes entitats no tenen parella se'ls denomina radicals lliures, unitats inestables que requereixen d'un altre electró per adquirir estabilitat.
Per aconseguir la seva comesa, un radical lliure recorre l'organisme per "robar " l'electró que li cal, acció que s'executa mitjançant l'atac a una cèl·lula , la qual al seu torn perdrà la seva estabilitat i es convertirà en un altre radical lliure, d'aquesta manera, comença una reacció en cadena que danyarà a múltiples molècules.
És important saber que els radicals lliures prenen els electrons dels greixos i proteïnes de les membranes (capes protectores) de les cèl·lules, el que els genera greu dany i els impedeix complir les seves funcions, com l'intercanvi de nutrients i la neteja de materials de rebuig, fent impossible el procés de regeneració i reproducció cel·lular.
Cal destacar que la vida biològica mitjana del radical lliure és de microsegons, però, té la capacitat de reaccionar amb tot el que estigui al seu voltant ocasionant gran mal a les molècules i les membranes cel·lulars.
http://cezar-jardinesysenderosdevida.blogspot.com/2012/10/que-son-los-radicales-libres.html
Com ens afecten els radicals lliures?
L'excés de radicals lliures en l'organisme ens afecta de la següent manera:

Envelliment: produït per l'acumulació al llarg dels anys de radicals lliures. Com a conseqüència es veurà dificultada la nutrició de la pell, perdent fermesa i elasticitat.
Problemes en el sistema cardiovascular: es veu afavorida l'aparició d'arteriosclerosi per l'enduriment de les parets arterials.
Problemes en el sistema nerviós: l'impuls nerviós es veu disminuït, igual que els reflexos, la memòria i l'aprenentatge, i pot arribar a patir demència senil.

Alguns factors que faciliten l'aparició dels Radicals Lliures:

  • La inhalació de vapors de productes de neteja,
  • El fum dels cotxes,
  • El tabac,
  • Les vegudes alcohòliques,
  • L'excessiva exposició al sol,
  • Els aliments cuinats amb olis cremats, molt processats, fumats,
  • Les fotocopiadores i impressores (han d'estar en llocs ben ventilats),
  • L'activitat física sobtada i extenuant,
  • L'estrès .....
Què són els antioxidants?



Es tracta d'un grup de vitaminesmineralscolorants naturals i altres compostos de vegetals i enzims (substàncies pròpies del nostre organisme que intervenen en múltiples processos metabòlics), que bloquegen l'efecte perjudicial dels denominats radicals lliuresLa majoria dels antioxidants es troba en aliments vegetalsel que explica que incloure fruitesllegumsverdures i hortalisses o cereals integrals en la nostra dieta sigui tan beneficiós.


Principals Antioxidants Naturals:
  • VITAMINA E. La hi crida la vitamina de la joventut i està considerada la substància antioxidant per excel · lència . Neutralitza els radicals lliures originats per l'excessiva exposició al sol , pel tabac , per l'estrès i diversos factors ambientals . Els aliments la posseeixen en quantitats mínimes. On trobar-la: Està present en major proporció en el germen de blat, en els cereals de gra sencer, l'oli d'oliva, els vegetals de fulla verda i la fruita seca.
  • VITAMINA C. La seva acció és essencial en la síntesi del col · lagen , responsable de mantenir l'elasticitat de la pell . També té propietats suavitzants i contribueix a accelerar el procés de renovació de les capes superficials de la pell ( una mena procediment de peeling natural ). On trobar-la: Es troba principalment en els cítrics, el kiwi, la col, la maduixa, el pebrot verd, la coliflor, els espinacs i els tomàquets crus.
  • VITAMINA D. Resulta imprescindible per a la calcificació dels ossos i la bona salut de les ungles . Absorbeix calci i fòsfor , dos dels minerals fonamentals en el manteniment dels ossos , les meves i l'adequat estat del cos en general. On trobar-la. En l'oli de fetge de peix, les sardines, les arengades, salmó, tonyina, fetge, llet, mantega i rovell d'ou.
  • Betacarotè. És una de les substàncies precursores de la vitamina A. En ingerir , el cos l'absorbeix sense provocar canvis i va directament a la recerca dels radicals lliures . Només una petita part es transforma dins del fetge en vitamina A. Intervé en el bon manteniment de la pell , les ungles i el cabell .On trobar-lo: Està present en els vegetals de color groc ( albercoc , meló , préssec ) o vermell ( tomàquet , síndria ), i també en les fulles de color verd fosc com els espinacs, les bledes o les cols de Brussel·les.
  • Flavonoides . Són estructures moleculars present en els pigments dels vegetals . Els procedents de l'alimentació enforteixen el sistema immunològic i redueixen el risc d'atacs cardíacs.On trobar-los: Principalment en fruites i vegetals , encara que també predominen en el te ( sobretot te verd ) i en el vi . Així mateix, es troben en les llavors de raïm, en el nabiu, en el card i en altres aliments vegetals.
  • SELENI . És un dels " socis " més fidels de la vitamina E i entre les seves qualitats destaca que atorga resistència a les cèl·lules de l'organisme. No obstant això, és el més tòxic dels minerals: la seva ingestió en dosis elevades es manifesta amb pèrdua de cabell, alteració de les ungles i les dents, nàusees, vòmits i alè a llet agra. On trobar-lo: En el peix , el fetge , els cereals i els productes lactis.
  • Coenzim Q10 . És una de les noves "estrelles " dels tractaments antioxidants. Es tracta d'una substància natural que produeix el cos i que s'encarrega de neutralitzar els radicals lliures. Convé, especialment, consultar el seu consum amb el metge , perquè pot intensificar l'efecte d'alguns medicaments anticoagulants. On trobar-la. En els peixos blaus ( com el verat , la sardina o el salmó).
  • ZINC . La pell resseca , el cabell fràgil i les ungles trencadisses poden reflectir la baixa quantitat d'aquest micronutrient en l'organisme. Aquest mineral intervé en la curació de les lesions en els esportistes, ja que resulta essencial per a la reparació i el creixement dels teixits. I afavoreix el desenvolupament immunològic. On trobar-lo: Carn vermella, ous, marisc, llegums i fruits secs, especialment cacauets i llavors de gira-sol
  • La astaxantina. És un pigment liposoluble. Això li permet incorporar-se a les membranes cel·lulars, combatre l'estrès oxidatiu i afavorir la salut cel·lular. Per això, és l'antioxidant més potent quan es tracta de la captació de radicals lliures: 65 vegades més potent que la vitamina C, 54 vegades més potent que el Beta-carotè i 14 vegades més potent que la vitamina E. És també molt més eficaç que altres carotenoides contra els efectes nocius de la llum solar protegint els ulls de cataractes, degeneració macular i ceguesa. On trobar-la: La astaxantina es troba de forma natural en microalgues, alguns llevats, el salmó, la truita, el krill, gambetes, crancs, crustacis sempre que siguin salvatges i no hagin estat alimentats en captivitat amb pinsos amb astaxantina sintètica.


Alguns aliments amb propietats antioxidants:

  • Els alvocats . La seva capacitat antioxidant té a veure amb el seu altíssim contingut en vitamina E: 3,2 mg./100 g. Aquesta vitamina liposoluble ( soluble en greix ) prevé l'oxidació de les substàncies olioses que protegeixen les cèl·lules, incrementa la resposta immune, prevé la formació de cataractes i pot reduir el risc de danys a l'artèria coronària.
  • Les baies . Les mores, maduixes, gerds, nabius ... , són riques en vitamina C, betacarotens i altres antioxidants com les antocianines. 
  • El bròquil . Conté diferents substàncies de caràcter antioxidant: vitamina C, beta-carotens, vitamina E, a més de diferents tipus de fitoquímics. Entre ells hi ha els indols, els que li donen aquest color verd, i que semblen inactivar els estrògens.
  • Totes les cols en general . Són antioxidants tant pel seu contingut en vitamina C com en altres compostos azufrosos, així com pels seus betacarotens precursors de la vitamina A. Amb aquests aliments cal tenir precaució quan es cuinen, doncs un excés de cocció elimina part de les seves propietats 
  • Les pastanagues . El seu color taronja es deu a la seva riquesa en betacarotens, molts tipus de carotens, en general actuen atrapant radicals lliures i molècules d'oxigen lliure, d'aquí el seu efecte protector.
  • Els cítrics . Tant per la seva riquesa en vitamina C com en bioflavonoides, els cítrics són molt antioxidants. La taronja , per exemple , té més de 500 mcg./100g . de carotens i 50 mg . de vitamina C. 
  • Els raïms ( que contenen fins a vint antioxidants ). Antocians, tanins, flavonoides ... Totes aquestes substàncies les converteixen en una fruita súper antioxidant. Un flavonoide, el reverastrol, és un dels més potents. S'ha demostrat que els flavonoides són un factor protector del sistema cardiovascular. A més, activen els enzims glutatió peroxidasa i catalas, antioxidants naturals.
  • Els espinacs . Gràcies a la luteïna i zeaxantina, són especialment interessants per a la protecció de la vista . Diguem que actuen com unes ulleres de sol naturals que bloquegen part de la llum nociva i , a més, com a potents antioxidants que detenen el dany que produeix l'alliberament de radicals lliures .
  • El tomàquet . L'agent antioxidant més conegut del tomàquet és el licopè. El tomàquet és l'aliment que el concentra en major quantitat, i s'ha de considerar que hi ha factors que afecten la seva assimilació en l'organisme, com la seva maduresa, les diferents varietats o la forma de cuinar, tots influents en la quantitat i el grau de aprofitament del licopè. De tots ells, és el tomàquet fregit la forma en què millor s'assimila aquesta substància, ja que, a més de la calor, hi ha certa quantitat de greix, el que fa que el licopè (soluble en greix) s'assimili millor. En concret, la seva presència en el tomàquet fregit és d'uns 25 mcg. per cada 100 g, mentre que en el tomàquet fresc és d'entorn als 2 mcg. per cada 100 g.

Els nostres productes preferits:
Suc deshidratat de la pell i llavors de raïm negre. Antienvelliment, antiarrugues i antioxidant.
Astaxansor de Soria Natural és un complement nutricional amb acció antioxidant per ajudar al nostre organisme a protegir-se eficaçment. Resulta un excel·lent protector ocular.



més informació (fonts):
http://www.alimentacion-sana.org/informaciones/novedades/antioxidantes.htm
http://www.saludymedicinas.com.mx/centros-de-salud/nutricion/temas-relacionados/radicales-libres.html
http://www.enbuenasmanos.com/articulos/muestra.asp?art=2560
http://www.revistaprevenir.es/index.php/mod.pags/mem.detalle/idpag.820/cat.412/chk.a0d74cd98888b70873a636972c85fa1b.html


Aquesta nota te caràcter informatiu, consulteu sempre amb un professional de la salut

No hay comentarios:

Publicar un comentario