martes, 12 de noviembre de 2013

QUÈ ÉS EL MISO?



http://recetasreceta.com/
Què és el Miso?

La paraula miso significa "font del sabor", Mi és "sabor" o "condiment" i So "font". És una espècie de pasta a partir de soia fermentada amb sal marina i opcionalment amb altres cereals.
El seu origen és xinès estenent-se a Japó al segle VII. A partir dels anys 70 comença a ser conegut a Occident sobretot gràcies a la dieta Macrobiòtica.

Entre la informació nutricional del miso, destacarem la seva abundant proteïna i vitamina b12, així com el seu alt contingut en aminoàcids essencials i minerals com el magnesi, calci o ferro a més de vitamines com la A, E, B i àcid fòlic.



Alguns beneficis del Miso:
  • Per a un metabolisme adequat: el miso és ric en minerals.
  • Per a la digestió: el miso conté enzims vius. Disminueix els efectes de menjars pesats, aclareix les obstruccions.
  • Per malalties cardíaques: el miso conté àcid linoleic i lecitina que dissolen el colesterol a la sang. 
  • Per a la bellesa: el miso nodreix la pell i promou la regeneració de cèl·lules. Fa brillar el cabell amb vitalitat.
  • El miso disminueix els efectes del consum excessiu d'alcohol, tabac, drogues, productes químics i radiacions.

Varietats de miso:
Al llarg de la història han anat apareixent diferents tipus de Miso segons el clima , els costums o la disponibilitat d'uns aliments o uns altres.
La tècnica utilitzada consisteix a col · locar pressionats els grans de soja i algun altre cereal ( segons el tipus de Miso ) amb sal marina . El temps de fermentació també depèn del tipus de Miso encara que en general sol ser d'aproximadament dos anys . Realment hi ha molts tipus de Miso però els més coneguts a Occident són :


  • Hatcho Miso: està fet només a base de soja sent per això el més proteic ( 20% ).És el de sabor més fort i  salat. Ideal quan fa molt fred o ens sentim molt debilitats .
  • Kome Miso: a base de soja i arròs blanc . Té un a sabor molt suau , fins i tot una mica dolç . Ideal a l'estiu . Abans era de consum exclusiu de l'aristocràcia i dels samurais .
  • Genmai Miso: a base de soja i arròs integral . El fet que sigui arròs integral millora la seva quantitat de nutrients però fa més complex el procés de fermentació . De sabor suau i molt agradable .
  • Mugi miso: miso de soja amb ordi . Conté un 13% de proteïnes. És un dels que té més èxit a Occident ja que el seu sabor no és ni massa fort ni massa suau .



A la Cuina:

El miso es pot utilitzar de moltes maneres, però el més habitual és en sopes. D'aquí la tradicional "sopa de miso" japonesa.
En preparar la sopa, el miso s'utilitza de forma molt semblant al glaçó de brou tradicional. S'agrega al final, un cop elaborada. Convé dissoldre el miso per separat en una mica de brou ben calent de la mateixa sopa. Afegir i coure durant uns 5 minuts, però prestant atenció perquè no torni a bullir.
El miso convé que sigui sense pasteuritzar i que es conservi en lloc fresc, fora de la nevera, ja que el fred també destrueix els enzims.


Més informació:



No hay comentarios:

Publicar un comentario